Föräldrautbildning

Stöd till blivande föräldrar i väntan på föräldragrupp

Med anledning av covid-19 är just nu allt föräldrastöd i grupp inställt i Region Skåne. Vid varje besök på BMM under graviditeten finns möjlighet till individuell information, diskussion och stöd inför förlossning, amning och föräldrablivandet. Här får du också tips på information och material som du kan förmedla till de familjer du möter i väntan på att föräldragrupperna ska tas upp igen.


1177.se.
Genom att använda informationen som finns på 1177.se kan de blivande föräldrarna få en fin hjälp i förberedelserna inför förlossning och stundande föräldraskap. Tips på bra sidor är till exempel:


Tillsammans – samtal om förhållandet och föräldraskapet.
Ett material från Västra Götaland som består av 10 bilder med tillhörande diskussionsfrågor för paret. Passar både för blivande föräldrar och de som redan är föräldrar. Materialet riktar sig ursprungligen till dig som möter blivande och nyblivna föräldrar i ditt arbete men det ligger gratis på nätet och går också utmärkt att använda hemma.
Tillsammans – samtal om förhållandet och föräldraskapet (Vgregion.se)


Förlossningsförberedelse – Signekursen.
Material från Barnmorskeförbundet med olika förlossningsförberedande övningar och tips för att träna avslappning hemma.
Signekursen (Barnmorskeförbundet.se)


Förlossnings- och föräldraförberedande filmer från Karolinska.
På Karolinska Universitetssjukhuset webbplats finns en hel del filmer om graviditet, förlossning och tiden efter. Till exempel:

Flera av filmerna finns med textning till olika språk.


Amning av nyfödd. Karolinska Universitetssjukhuset har också samlat råd och tips om amning under barnets första vecka på sin webbplats.
Amning av nyfödd: råd och tips (Karolinska.se)


Filmad inspirationsföreläsning inför förlossning. Förlossningsförberedande föreläsning av barnmorskorna Anne Melbe och Sofia Wallin (författare till boken ”Nu ska vi föda barn”). Klippet är inspelat vid familjecentralskonferensen 2015 och deras föreläsningar har inspirerat många blivande föräldrar genom åren.
Föreläsning med Anne Melbe och Sofia Wallin (Youtube.com)


Mer än bara mamma. En webbplats från Socialstyrelsen som uppmärksammar kvinnors hälsa och välmående efter förlossning. Sidan bygger på nyblivna mammors erfarenheter av tiden efter förlossningen.
Mer än bara mamma (Socialstyrelsen.se)


Ditt barn och dina pengar – en bok från Finansinspektionen om att planera familjens ekonomi. Boken går att läsa gratis på nätet.
Dittbarnochdinapengar.se